06 dec Oestrogeendominantie probleem bij helft van vrouwen.
Gezondheidsklachten anders benaderd: deze aflevering gaan we in op oestrogeendominantie. Wat is het, hoe ontstaat het en wat kun je doen.
Ons lichaam heeft een prachtige set hormonen beschikbaar voor iedere situatie die zich voordoet. Het mooie aan deze hormonen is dat ze elkaar allemaal in balans houden en elkaar aanvullen daar waar nodig. Echter, er kan soms een disbalans ontstaan als een afwijkende situatie zich te lang voordoet in het lichaam. En dit kan grote gevolgen hebben voor de algemene gezondheid. Zo’n afwijkende situatie is bijvoorbeeld het geval bij langdurige stress.
De relatie tussen stress en oestrogeendominantie; hoe zit dat?
Bij Stress wordt een hormoon aangemaakt genaamd cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam in de ‘alert stand’ komt te staan, ook wel ‘fight-flight’ modus genoemd.
Voor de aanmaak van cortisol gebruikt het lichaam gebruikt het hormoon progesteron. Nu is het zo dat progesteron ook de taak heeft om het hormoon oestrogeen in balans te houden, maar als de voorraad progesteron wordt opgebruikt voor de aanmaak van cortisol dan heeft oestrogeen geen natuurlijke remmer meer dus is een overdaad van oestrogeen het gevolg.
Oestrogenen in ons lichaam:
Oestrogenen worden niet alleen in het lichaam aangemaakt. Ook van buitenaf wordt ons lichaam geconfronteerd met de inname van zgn. xeno-oestrogenen. Dit zijn stofjes die onze oestrogenen imiteren. Ze komen o.a. voor in plastic, blikjes, cosmetica, tandpasta, shampoo, schoonmaakmiddelen of een kassabonnetje uit een thermoprinter. BPA is een typische xeno-oestrogeen . BPA zit in plastic en komt vrij bij zowel verhitting als ook bij invriezen. Daarnaast kun je BPA vinden in plastic wegwerp flesjes, de binnenkant van een blikje of wegwerpbeker of in plastic van kant en klaar maaltijden. Ook worden er steeds vaker plastic deeltjes gevonden in voeding. Slik je de pil? Dan krijg je o.a. ook een synthetische oestrogeen binnen.
Oestrogeen afbreken:
Oestrogeen is een vet-oplosbare stof en hoort in de lever te worden afgebroken waarna het wordt afgevoerd. Alleen, als de lever is overbelast door de overvloed aan toxinen uit bijvoorbeeld ongezonde voeding, milieuvervuiling, make up, medicatie/pijnstillers, alcohol en zelfs emoties zoals boosheid; dan blijft oestrogeen ongewild in het lichaam achter of het wordt omgezet in een ongunstige variant.
Hoe je een verstoorde oestrogeenbalans kunt herkennen:
Dit zijn de symptomen bij een verstoorde oestrogeenbalans:
- Vetopslag vooral op billen en bovenbenen
- PMS
- Zware menstruatie
- Verminderde vruchtbaarheid
- Vermoeidheid
- Slechte nachtrust
- Cystes in de eierstokken
- Pijnlijke borsten
- Acné uitbraak net voor de menstruatie
- Minder zin in seks
- Vocht vasthouden
- Opgeblazen gevoel
- Schildklierklachten
- Insulineresistentie
- Suiker ‘Cravings’
Oestrogeendominantie niet onderschatten!
Deskundigen schatten dat bijna de helft van de vrouwen in het westen een vorm van oestrogeendominantie heeft. Daarmee is oestrogeendominantie de grootste hormonale disbalans veroorzaker bij vrouwen. Langdurige oestrogeendominantie kan uiteindelijk leiden tot PCOS, endometriose, schildklierafwijkingen en zelfs baarmoederhals-, eierstok en borstkanker.
Wat kun je zelf doen?
– Pas je voeding aan.
Verhoog drastisch de hoeveelheid groenten in je dagelijks menu. Vooral kruisbloemigen zoals broccoli en bloemkool hebben een gunstige invloed. Eet dus minstens 400 á 500 gram groenten per dag. Vermijd geraffineerde koolhydraten zoals pasta, koek en wit brood.
– Reinig je lever.
Kruiden zoals kurkuma en mariadistelzaad hebben een reinigende werking op de lever. Artisjok en rode biet reinigen de lever en stimuleren de aanmaak van gal. Voldoende mineralen zoals magnesium, zink, selenium en B-vitaminen ondersteunen de lever. Eet zoveel mogelijk biologisch .
– Vermijd producten met een verdachtmaking naar xeno-oestrogenen.
Vervang je huidverzorging voor producten zonder parabenen. Vermijd kant-en-klaar producten en verwarm vooral NIETS verpakt in plastic in de magnetron. Neem water mee in glazen of thermo flessen, vermijd het drinken van koffie in plastic bekertjes. Werk je met een thermische printer? Overleg met je baas om per direct over te gaan op BPA vrij papier. BPA houdend printpapier is met ingang van januari 2020 verboden, wees er zeker van dat je baas hier van op de hoogte is.
– Reinig je omgeving:
Ook in schoonmaakmiddelen zitten parabenen. Vervang je chemische middelen voor een natuurlijke reiniger. Vervang kaarsjes en geurproducten voor bijvoorbeeld kaarsen van koolzaad was en geuren van natuurlijke olie.
– Werk aan je stress:
Als stress een belangrijke factor is van het ontstaan van je klachten dan is het belangrijk om hier iets aan te gaan doen. Zorg voor voldoende beweging, mediteer of doe ademhalingsoefeningen, leg je telefoon wat vaker weg en ga dingen doen waarmee je je stress kunt afvloeien zoals wandelen in de natuur , luisteren naar rustgevende muziek of geef uiting aan je creatieve kant. Vergeef de mensen op wie je boos bent of vergeef jezelf, emoties zijn een belangrijke factor in onze gezondheid.
Soms is het gebruik van supplementen te adviseren, maar de lange termijn oplossing zit in de voeding, je leefstijl en het in balans brengen van je (onverwerkte) emoties.
Als je twijfelt of je ook oestrogeen-dominant bent en je wil graag op een natuurlijke manier aan je gezondheid werken stuur mij dan een mail.
(Foto van Chokniti Khongchum)
Geen reactie's