vegan Franse Uienstoofpot

Franse Uienstoofpot (Vegan)

Uien en knoflook zijn dermate gezond dat ze eigenlijk iedere dag op het menu zouden moeten staan. Uien  zijn rijk aan vezels en bevatten een lange lijst aan heilzame stoffen.

Een daarvan quercitine. Dit stofje beschermt onze lichaamscellen tegen de schadelijke invloeden van oxidatie door zuurstof.
Quercetine wordt beschouwd als een anti histamine fytonutriënt (fyto = plantaardig. Nutrient= inhoudsstof). Het verlaagt de aanmaak van histamine -een stof die  onder andere vrijkomt allergische reacties- en bovendien beschermt het onze cellen tegen de schadelijke invloeden van buitenaf.

Regelmatig uien eten helpt de bloedvaten soepel te houden en het totale vetgehalte in het bloed te verlagen.
Uien zijn antiviraal, antibacterieel en schimmelwerend door de aanwezigheid van diverse zwavelverbindingen.

Ingrediënten

2 middelgrote rode uien in halve ringen

1 gele ui in halve ringen
Neutrale plantaardige olie
2 knoflooktenen
250 gram Franse of groene linzen
1,4 liter groentebouillon
1 theelepel verse tijm
Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Voeg de olie toe aan een grote pan.
  • Voeg de gesneden uien toe, doe de deksel op de pan en bak ongeveer 30 minuten op middelhoog vuur. Roer af en toe tot uien zacht en gekarameliseerd zijn.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak ongeveer 1 minuut mee.
  • Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en laat ongeveer 30-45 minuten onafgedekt pruttelen tot de linzen zacht zijn.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.
Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie