04 mrt Bouillon
Basis voor een gezonde leefstijl: Bouillon! Bij mij thuis was het vroeger normaal dat er tegen het weekeinde een pan soep op het vuur stond te ’trekken’. Op zaterdag aten we steevast soep met brood als avondmaaltijd. Bouillon maken is me dus letterlijk met de soeplepel ingegoten.
In mijn werk echter merk ik dat veel van mijn clienten bij het woord ‘bouillon’ aan die veel te zoute en met e621 belaste blokjes denken, maar die zijn dus verre van gezond! Bouillon getrokken van botten bevatten mineralen,vitaminen en het belangrijke eiwit collageen. Collageen is een bouwstof voor onze eigen botten, huid én de huidlaag van onze darmen. Het collageen helpt onze botten soepel te houden en draagt daarom bij aan het voorkomen van osteoperose.
Daarnaast is collageen een belangrijke bouwstof voor het herstellen van de darmwand. Soep getrokken van botten heeft bovendien een versterkende werking bij griep en verkoudheid. Je kunt de bouillon portioneren en invriezen, in laten koken tot heel geconcentreerd en het dan in blokjes invriezen en toevoegen aan sauzen of als basis voor een lekkere verse soep met verse groenten.
Ingrediënten
- ca. 1 kilo biologische botten met vlees (en eventueel het vel bij kip)
- 1 prei
- 1 wortel
- 1 ui met schil (alleen biologisch) in stukken gesneden
- 5 peperkorrels (gekneusd)
- 2 el rozemarijn
- 2 el tijm
- 2 laurierblaadjes
- keltisch zeezout
Bereiding
Breng 4 liter water aan de kook, voeg de botten toe en schep het schuim van het water. Voeg alle groenten toe en laat 12 uur op een laag vuurtje pruttelen (niet koken!). Zeef de bouillon. Maak van het restvlees een salade of voeg toe aan de soep
Geen reactie's