18 sep Super Simpel Lijnzaadbrood
Brood!
Eén van de meest gehoorde moeilijkheden waar mensen tegenaan lopen als ze overstappen naar een gezondere levensstijl is het gemis aan brood. Brood is nu eenmaal een niet meer weg te denken onderdeel van onze voeding. Er wordt dan ook wat af geëxperimenteerd om een goede vervanger te maken. Eentje met textuur en een knapperige korst en die ook nog lijkt op de smaak van brood.Brood van de dokter
Ook Dr. Sarah Myhill, bekend arts, schrijfster en voorvechter van een gezonde levensstijl als medicijn, ging op zoek naar een makkelijk te maken en vooral smakelijk brood. Na 18 maanden experimenteren had ze het ultieme recept eindelijk te pakken.Simpel-Snel-Makkelijk
Net als Dr. Sarah Myhill hou ik ook van lekker makkelijk, niet te veel ingrediënten en vooral smakelijk. Ik ben helemaal om voor dit brood. Het is smeuiig, heeft een lekkere crunch en het smaakt boven verwachting lekker en prima te combineren met allerlei beleg.Gezond eigenschappen
Lijnzaad is zeer gezond. Het bevat omega 3 vetzuren maar ook anti oxidanten en is natuurlijk heel bekend als heilzame vezel voor de darmen, zowel bij stoelgangproblemen als bescherming van de darmwand.Maal zelf je lijnzaad!
Als lijnzaad eenmaal gebroken of gemalen is oxideert het snel, wat wil zeggen dat het aan bederf onderhevig is. Zorg er dus altijd voor dat je zélf je lijnzaad maalt. Lijnzaad neemt veel vocht op. Het is daarom wel belangrijk dat je voldoende vocht inneemt voor een goede darmpassage.Afwisseling belangrijk:
Hou je lichaam ‘scherp’ en varieer zoveel mogelijk. Eet dit brood 1 a 2x per week en niet meer dan 1 x per dag.Recept:
- 250 gram lijnzaad – heel (blond of donker)
- 270 ml water
- Snufje keltisch zeezout
- Ghee of reuzel
Verder nodig:
- Bakvorm van metaal
- Staafmixer, smoothiemaker of koffiemolen
- Spatel
De verhouding water en lijnzaad zijn heel belangrijk voor de juiste consistentie en structuur van het brood, meet hier dus precies. Volgens Dr. Sarah Myhill is het belangrijk om een metalen bakvorm te gebruiken. Door de hoge temperatuur van dit materiaal gaat het water stomen en zorgt dit voor een natuurlijk rijzen van het brood, waardoor het luchtiger wordt. Dit lukt niet bij siliconen of een aardewerk bakvorm.
Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op tenminste 225 graden
- Meet de lijnzaad af en vermaal 1 helft van de lijnzaad. Herhaal met de andere helft.
- Meet het water af en giet bij het meel.
- Voeg het zeezout toe en spatel de massa om tot er een grote bal ontstaat.
- Vet de bakvorm in met de ghee of reuze en neem een klein beetje vet in je schone en gewassen handen.
- Pak nu de lijnzaadbal op en verdeel het vet over de bol.
- Leg de bol nu in de bakvorm en zet tenminste 1 uur in de oven tot het brood gerezen is en een mooie krokante korst heeft.
- Even af laten koelen, in plakken snijden en beleg met bijvoorbeeld avocado, eisalade of tapenade van tomaat of olijf.
Geen reactie's